με λες ή μου λες?

-Άρθρο του (Αθηναίου) Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινώτη στο ΒΗΜΑ

Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης.
Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότατα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες.
Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος. Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.
Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με το συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική!
Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό....

..life is full of surprises...!!!

8 σχόλια:

άναρχες φλόγες του Προμηθέα Δεσμώτη είπε...

Καλημέρα Φαίδρα!

Φαιδρα Φις είπε...

καλημέρα Λιτσάκι!

quartier libre είπε...

@
θα σε κάνω κιμά
ή
θα σου κάνω κιμά ;

μέρααα :)

Φαιδρα Φις είπε...

quartier
χαχαχα!
το θα σε κάνω κιμά
μ'αρέσει πολύ!

μέρα κι από μέναααα!

Καλλιόπη είπε...

έτσι είναι!
όλα αυτά που ονομάζουμε "ιδιώματα" δεν είναι παρά η ορθή χρήση της γλώσσας μας.
Βέβαια το "ορθή" είναι και πάλι σχετικό....πάντως σίγουρα δεν είναι λάθος!

Φαιδρα Φις είπε...

Καλλιόπη σε καλωσορίζω.

ασφαλώς έτσι είναι
μετά την απώλεια της δοτικής
πολλά μπερδέματα μας αιφνιδίασαν...

όλα τα ορθόδοξα είναι σχετικά!

καλημέρα
σε φιλώ!

AETOS είπε...

Επιτέλους ! Νέοι άνθρωποι, σε γλωσσολογικές αναζητήσεις !
Θα σε πω, καλή σου μέρα.

Φαιδρα Φις είπε...

αετέ
θα σε την πω κι εγώ την καλημέρα!

φιλιά!