τσάι με τον Καβάφη-Κατερίνα Καριζώνη


...Δεν ξέρω τι έχει η Ανατολή και λιπαίνει την ψυχή,τη μαλακώνει,την κάνει καρτερική.Ίσως να φταίει ο αέρας,ίσως ο ουρανός,ίσως η άμμος της ερήμου που φυσάει από παντού,ο ήλιος που κορώνει.Λειώνει τα συμπαγή ορυκτά της ψυχής,τα μέταλλά της,το μολύβι και το ατσάλι,κι όλα μαζί τα κάνει ένα ζεστό αμάλγαμα,μια μαγική ουσία που τη λένε αγάπη.Δεν ξέρω πού θα με βγάλει αυτός ο έρωτας.Πού βγάζουν όλοι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες.Σε ποιες θάλασσες εκβάλλουν το αθώο αίμα τους,σε ποιους καταρράκτες δακρύων χύνουν τα νερά τους.Ώρες ώρες αισθάνομαι σαν άρρωστος που δεν έχει γιατρειά,που δε βρίσκει πουθενά αντίδοτο,που σέρνεται από κρεβάτι σε κρεβάτι σαν ετοιμοθάνατος χωρίς να πεθαίνει.Το κουτί με τις σφήγκες άδικα το ψάχνουμε αλλού.Μέσα μας βρίσκεται κι αυτή είναι η σημασία του.Οι σφήγκες είναι τα έντομα του ανεκπλήρωτου έρωτα.Πετούν κατά εκατομμύρια μέσα στην ψυχή,τρυγούν το μέλι της και βγάζουν δηλητήριο.


απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Κατερίνας Καριζώνη "Τσάι με τον Καβάφη"

σελ.100-101,εκδ.Καστανιώτη,2004.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως ο Απρίλης να ξυπνά αυτές τις σφήκες μέσα μας..

καλημέρα
σου στέλνω μέιλ
πεννυ

Φαίδρα Φις είπε...

καλημέρα Πέννυ καλή μου,
ο Απρίλης...φταίει για όλα...

περιμένω το μέιλ

φιλιά

Fatale είπε...

φαίδρα μου ...
μια χαρά μου κάτσε αυτό το κείμενο...μήπως φταίνε οι σφήγκες, μήπως αυτο΄το ζεστό αμάλγαμα, μήπως οι Απρίληδες οι τωρινοί και οι περασμένοι ...!!!

φιλιά φιλιά

Φαίδρα Φις είπε...

βρε μοιραία αφού τα είπαμε αυτά,είσαι παιδί της Ανατολής κι εσύ γι'αυτό σού'κατσε το κείμενο και οι σφήκες και οι Απρίληδες...
αν δεν το έχεις διαβάσει,να το πάρεις οπωσδήποτε,είναι καταπληκτικό όπως και όλα τα βιβλία της Κατερίνας Καριζώνη,η γραφή της είναι δύναμη.

φιλιά φιλιά φιλενάδα

faraona είπε...

Να λοιπον που εδω βρισκω αυτη τη φορα δυο φιλες.
Φαιδρα μου η Καριζωνη ειναι εξαιρετικη στη γραφη της οντως.Τωρα που θα ερθω Αθηνα τον Μαιο... η λιστα των βιβλιων μεγαλωνει οσο παει.Ειναι στο προγραμμα να το παρω κι αυτο.
Σε φιλω πολυ
να μου εισαι καλα.

Φαίδρα Φις είπε...

faraonaki μου κι εσύ να μου είσαι καλά και να μου προσέχεις τον Πετεφρή,
εγώ με ένα στιλό στο χέρι είμαι να συμπληρώνω λίστες με βιβλία που θέλω και δίσκους,
αυτό το βιβλίο της Κατερίνας το διάβασα το μισό στην Αλεξάνδρεια,φοβερή σύμπτωση,
είναι τρέλα,να το διαβάσεις.

σε φιλώ καλή μου