ανασκαφή


Ως ιστορική επιστήμη,η αρχαιολογία, ασχολείται όχι μόνο με την παρουσία του ανθρώπου στο παρελθόν,αλλά και με την ανασύνθεση γενικά της νοητικής εικόνας αυτού του παρελθόντος.Την εικόνα αυτή όπου απεικονίζεται η ζωή του ανθρώπου και ο πολιτισμός του,κατασκευάζουν οι αρχαιολόγοι βασισμένη στις πηγές και τα δεδομένα των ανασκαφών και ακολουθώντας ορισμένη επιστημονική οπτική και μεθοδολογία.Η αρχαιολογία είναι πορεία προς τη γνώση,η οποία περιέχεται στο "αντικείμενο"(= κάθε μορφής υλικό κατάλοιπο του παρελθόντος),δεν περιορίζεται δηλαδή στην αποκάλυψη,περιγραφή,ταξινόμηση των "αντικειμένων",αλλά προχωρεί από τη φαινομενική τους όψη προς την ουσιαστική σύλληψή τους.Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την "επιστημονική εξήγηση" μέσα στο ευρύ πεδίο της ανθρώπινης ιστορίας και μ'αυτόν τον τρόπο να εξερευνήσει συστηματικά την οργάνωση και την εξέλιξη του πολιτισμού,καθώς και τους παράγοντες των μεταβολών του.Είναι προφανές ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος αυτός της αρχαιολογίας,υπάρχει ανάγκη στέρεης θεωρητικής βάσης.


Θέμελης

7 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Θα συμπλήρωνα αιρετικά ότι ο αρχαιολόγος σκάβοντας, ψάχνει να βρει αποδείξεις για ότι έχει στο μυαλό του και πολλές φορές στην φαντασία του...

Φαίδρα Φις είπε...

τι κρίμα που δεν ευοδώνεται πάντα η ονειρική φαντασία του,
γι'αυτό και κάποτε καταφεύγει στην ποίηση...

σας φιλώ

faraona είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
faraona είπε...

ΑΑΑΑΑΧ!!!!

Α ..........................
Ν ...........................
Α ........_________...........
Σ ........_________............
Κ ........_________.............
Α ...............................
Φ ................................
Η .................................



Καλον Απριλη

Φαίδρα Φις είπε...

faraonaki,πού είσαι καλέ?
το είδες το μέιλ?

καλό Απρίλη

φιλιά

Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος είπε...

κοινή η μοίρα αρχαιολόγων και ποιητών λοιπόν.. στις περισσότερες των περιπτώσεων η δικαίωση δεν έρχεται ποτέ και σε αυτές που έρχεται είναι μετά θάνατον..

σκέφτομαι πως αν ο Δαίρπφελδ μάθαινε για τον Μυκηναικό τάφο που ανακαλύφτηκε στην Λευκάδα πρόσφατα, θα αισθανόνταν ίσως σαν τον ποιητή που κρατά την πρώτη ποιητική του συλλογή..
ένα βήμα πριν την δικαίωση, θαρρούν αμφότεροι..

καλό βράδυ!

Φαίδρα Φις είπε...

@αλαφροίσκιωτος,
πόσο δίκιο έχετε...
ωραία σκέψη κάνατε!

σας φιλώ