θέατρο Φούρνος:πειραματισμοί με την αφήγηση # 3

27 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 7μμ έως 10 μμ [cipo_09] <λατέρνα> μια ηχητική διαλογική αφήγηση στην πόλη
του Κώστα Ντάφλου
Το έργο [cipo_09] είναι ένα δρώμενο βασισμένο σε τρία διαδραστικά αντικείμενα τα οποία μεταπλάθουν την ιδέα της παλιάς λατέρνας και των μουσικών κουτιών.
Τα παραδοσιακά μουσικά κουτιά αναπαρήγαν οργανικούς ήχους δημοφιλών ακουσμάτων από προγραμματισμένες εκτελέσεις που έθεταν σε λειτουργία οι ακροατές. Φορείς με κωδικοποιημένα ψηφία (στιγματισμένοι μεταλλικοί δίσκοι ή κύλινδροι, προ-τρυπημένοι χάρτινοι δίσκοι ή ταινίες), εσωκλείονταν στην κατασκευή των ξύλινων μικρών αυτών υποδοχέων με υποτυπώδη κρουστά (καμπάνες, μινιατούρες μουσικών οργάνων) και με μικρο-υλικά μηχανικά μέρη (γλωσσίδια, ελάσματα, μεμβράνες, ή στήλες αέρα) που συνάρμοζαν συχνά με ωρολογιακούς μηχανισμούς οι οποίοι προσέδιδαν αυτόματη λειτουργία. Η λατέρνα αντίθετα ήταν μια αρκετά μεγάλη κατασκευή η οποία δανειζόταν πολλά μηχανικά στοιχεία από το πιάνο.
Στο συγκεκριμένο δρώμενο η λατέρνα από μια κλειστή συσκευή κωδικοποιημένων ήχων μετατρέπεται σε μια ανοικτή ψηφιακή «πλατφόρμα» επικοινωνίας και διάδρασης. Ο επισκέπτης είτε γυρνώντας τη μανιβέλα της διάταξης είτε με την ίδια του την παρουσία μέσω αισθητήρων επιδρά πάνω στην πλατφόρμα και την κάνει να λειτουργήσει και να αποθέσει πλέγματα ηχητικών υποστρωμάτων στο εσωτερικό του Φούρνου, αλλά και στη γειτονιά, όπου βρίσκεται.
Η συγκεκριμένη ανοικτή <πλατφόρμα> είναι μια διαδραστική διάταξη βασισμένη στο εικαστικό πρόγραμμα cipo_09. Το cipo_09 αποθηκεύει και επεξεργάζεται «αρχαιολογικούς ήχους» της παραδοσιακής λατέρνας (αρχές 20ου αιώνα) και των μουσικών κουτιών (αρχές 19ου αιώνα) και υιοθετεί την πρακτική της περιφοράς (στάσεις & μετακινήσεις). Καλεί το κοινό (συμμετέχοντες = παραγωγοί) να κατασκευάσουν αναμίξεις φυσικών με αποθηκευμένους οργανικούς ήχους, εκτελέσεις, διακοπές και αποσπασματικές εκπομπές επαναλήψεων με τους χειρισμούς τους και τις σωματικές τους παρεμβολές. Κάθε δι-επαφή με το κοινό είναι μια εκούσια αμφίδρομη επικοινωνία που υποστηρίζεται από υπολογιστή και ενεργοποιεί μια ακούσια αναδρασιακή διεργασία μικροεπεξεργαστή (ρομπότ) προγραμματισμένης τυχαιότητας. Τα αποσπάσματα των ήχων αντλούνται από το ηχητικό υλικό που διέθεσε ο Πάνος Ιωαννίδης, (CD): Λατέρνα, η αρχόντισσα του δρόμου, Music Corner, 2008, και τα θραύσματα των ήχων από το (CD): Instrumentos de Musica Mecanica, Luis Cangueiro, Quinta do Rei – Lazer e Cultura, Lda, 2007. Ο χώρος του Φούρνου είναι ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει το [cipo_09], ένα μεταλλαγμένο υβριδικό αντικείμενο του παρελθόντος, αφού και ο ίδιος προέρχεται από έναν παλιό χώρο που έχει αλλάξει χρήση και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο
Τραπέζι εργασίας:
Νίκος Αναστασόπουλος (αρχιτέκτων / ερευνητής, επιμελητής προγραμμάτων ΔΕΝΤΡΟ),
Κώστας Ντάφλος (εικαστικός, αρχιτέκτονας)
Μάνθος Σαντοριναίος (ερευνητής - καλλιτέχνης, επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών),
Δρ. Βάντα Χαλυβοπούλου (εικαστικός καλλιτέχνης),
Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα γίνει μια συζήτηση γύρω από το θέμα του χώρου της πόλης και των παρασιτικών διαλογικών ανοικτών διαδράσεων.

3 Οκτωβρίου – 5 Οκτωβρίου 7μμ έως 10 μμ
Διαδίκτυο (chat) και θεατρικός λόγος ή Παραλλαγές στην αυτόματη γραφή ως δράμα
Μια πρόταση της Έλενας Τιμπλαλέξη
Πειραματισμοί με τηλεδιάδραση: Εμμανουέλα Κρουκόβσκι
Εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών Χρήστος Τσαμαρδάς και Νίκος Δαλέζιος
Με τη συνεργασία του Μάνθου Σαντοριναίου
Μπορεί να γραφτεί και να ανέβει ένα θεατρικό μονόπρακτο σε μισή ώρα; Μπορούν δύο συγγραφείς να γράψουν από κοινού ένα θεατρικό έργο ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο χωρίς προαποφασισμένη πλοκή; Μπορούν οι ηθοποιοί δίχως προετοιμασία και συνεννόηση να δώσουν θεατρική υπόσταση στις αράδες κειμένου που έρχονται κατευθείαν από ένα chat και προβάλλονται μέσω ενός προτζέκτορα στη σκηνή του θεάτρου εκείνη τη στιγμή;
Στ α παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις η σπονδυλωτή πειραματική εκδήλωση που ερευνά πιθανούς τρόπους με τους οποίους σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών μονόπρακτων. Συγγραφείς, χρήστες περιβάλλοντος chat, blogers, καλλιτέχνες και μη, συν-γράφουν σε χρόνο πραγματικό ή συνομιλούν με μηχανικά συστήματα αυτόματης γραφής. Ηθοποιοί και performers ζωντανεύουν επί τόπου τα κείμενα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Από μια πρόταση και μια απάντηση ξετυλίγεται κάθε φορά ένα ολόκληρο σύμπαν. Ο γραπτός λόγος εξατμίζεται καθώς εκφέρεται, μετουσιώνεται αυτόματα σε πράξη δραματική και θεατρική, γίνεται και πάλι προφορικός. Το κοινό, μάρτυρας του μηχανισμού αυτού που αποκαλύπτει την ίδια του τη λειτουργία, ταξιδεύει στους πιθανούς δραματικούς κόσμους που ξεπηδούν μέσα από τη συνέργεια ηθοποιών, συγγραφέων, πλατφόρμων, χρηστών chat και καλλιτεχνών. Η σκηνική πραγματικότητα επαυξάνεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και προβολών.
Θα παρουσιαστούν 3 παραστάσεις κάθε μέρα των 25 λεπτών η κάθε μια
Η κάθε παράσταση θα αποτελέσει και μία διαφορετική περίπτωση όπως : α) δύο συγγραφείς μέσω δικτύου συγγράφουν το έργο ενώ δύο ηθοποιοί στη σκηνή του θεάτρου το ερμηνεύουν β) οι δύο συγγραφείς βρίσκονται και αυτοί μέσα στο χώρο που παρουσιάζεται το έργο. Στην περίπτωση η ερμηνεία των ηθοποιών επηρεάζει την συγγραφή του κειμένου γ) μουσικοί παρακολουθούν και αυτοί τα κείμενα και επενδύουν ηχητικά και μουσικά το μονόπρακτο δ)γίνεται παράσταση «τέχνης δίχως χωρικούς περιορισμούς» με ένα ηθοποιό και ένα αντίστοιχο εικονικό μέσω δικτύου και webcam. ε)συγγραφέας επικοινωνεί με το ρομποτ software (eliza), έτσι το ένα κείμενο προέρχεται από μηχανή.

Με την συμμετοχή των Συγγραφέων:
Μαριλένα Αστραπέλλου, Στέφανος Δάνδολος, Θωμάς Διάφας, Ζέφη Κόλια, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αλεξάνδρα Κ*, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Κατερίνα Παπανικολάου, Παναγιώτα Πατακιά, Έλενα Πένγκα, Σταμάτης Πολενάκης, Ελεάννα Σαντοριναίου, Θάνος Σταθόπουλος, Άρης Σφακιανάκης, Έλενα Τιμπλαλέξη, Άννα Τσίχλη, Θοδωρής Χιώτης, chatter bot, Old Boy
Ηθοποιών:
Στέλλα Αντύπα, Αντρέας Δρακόπουλος, Μαίρη Λούση, Αιμιλία Καπερνέκα, Δημήτρης Καραμπέτσης, Μαρία Μαγκανάρη, Λεονάρδος Μπατής, Βίκυ Μαστρογιάννη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πίγκου, Δημήτρης Πλειώνης, Ρόζα Προδρόμου, Βάνα Ραμπότα, Δέσποινα Σεραφείδου, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Στεφόπουλος, Στέβη Φόρτωμα,
Στο τέλος κάθε μέρας θα γίνει συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: