"Η μπλε σπηλιά" του Ηλία Στέργιου


"Τ' αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους"..

Το αρχέτυπο της σπηλιάς που αναδύεται από τον τίτλο του project, γεννά ένα πλήθος εικόνων, συμβολισμών και εννοιών. Ταυτίζεται άμεσα ή συνειρμικά με το εγώ ,το σώμα, την οικία, τη μήτρα, το δικό μου και επεκτείνεται σε αποχρώσεις και άλλοτε έντονες αντιθέσεις, σε σχέση με το φωτεινό ή το σκοτεινό, το γνωστό και το άγνωστο, την κτητικότητα και την απώλεια, τον έρωτα, τη μοναξιά, την αποδοχή και την απόρριψη. Οι σχέσεις των ανθρώπων, το φυσικό περιβάλλον, οι γιγάντιες μεγαλουπόλεις, η επαφή με τα ζώα και τα αντικείμενα είναι θέματα με τα όποια καταπιάνεται ο καλλιτέχνης επιλέγοντας να παντρέψει τη μουσική, με την ποίηση και την απαγγελία.
Χρησιμοποιώντας ποικίλα μουσικά μοτίβα και τρόπους, ενοποιεί ακούσματα και αναφορές μεταξύ δύσης και ανατολής, ενώνει το λόγο με το τραγούδι και πειραματίζεται με το χρόνο και τα χρώματα του ήχου.
Ο Ηλίας Στέργιος φέρνει τη δική του προοπτική σε σχέση με το επαναλαμβανόμενο μέσα στο τραγούδι, αγκαλιάζει μεγάλους ποιητές που αγαπάμε και τολμά να αγγίξει κρυμμένα συναισθήματα.
Η Μπλε Σπηλιά είναι ένα project που αφορά ηλεκτρική κιθάρα και τύμπανα. Ο συνδυασμός τους απαιτεί μια καινούρια προσέγγιση, που από τη μεριά των τύμπανων καλύπτει με μεγάλη ευχέρεια ο Άκης Περδίκης, ο οποίος δε διστάζει να επεκταθεί σε νέους ρόλους και να αλληλεπιδράσει πέρα από το καθαρά δομικό ή σολιστικό του κομμάτι.
Μέσα στη Μπλε Σπηλιά ανταλλάσσουμε συναισθήματα και επικοινωνούμε, νιώθοντας ξανά ζωντανοί, ανάβοντας ξανά τη φλόγα της ελπίδας, της αγάπης, της χαράς.

Κιθάρα-φωνή:Ηλίας Στέργιος
Τύμπανα:Ακης Περδίκης
Την Πέμπτη, 3/3/2011, στις 22:00, στο ghost house Λεπενιώτου 26, Ψυρρή, είσοδος 5ε.

3 σχόλια:

Φαίδρα Φις είπε...

η συνδρομή του Ηλία στην Τέχνη
είναι σημαντική
θα έλεγα πως είναι άνθρωπος
ποιητικός και μελωδικός
με μια απλότητα που καταδείχνει
την παιδική του ψυχή

είναι βέβαιο ότι η Μπλε Σπηλιά
θα φωτιστεί από τα χαμόγελα
όσων στηρίζουν την προσπάθεια
αυτή και αγαπούν βαθιά την ποίηση
και τη μουσική

Penny είπε...

ναι!
ο Ηλίας είναι από τους πιό ενδιαφέροντες νέους ποιητές και μουσικούς.
Και ένας απίστευτα δραστήριος και ενεργητικός τύπος,high definition!
Ανυπομονώ να τους ξαναδώ με τον Άκη, που κάνει παπάδες στα τύμπανα.
Δεν είναι τέλειο το "Παντούμ' του;

Φαίδρα Φις είπε...

μου αρέσει πάρα πολύ
αυτή η σύνθεση!
έχει τη δυναμική
του ηλεκτρικού ροκ
συνδυασμένη άψογα
με την εναλλαγή του βάθους
και του ύψους
της ποιητικής ασκητείας