Μάης του '68-Χρονολόγιο

-22 Μαρτίου: Στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ αρχίζουν ταραχές,με βασικό αίτημα των φοιτητών το δικαίωμα να επισκέπτονται τους κοιτώνες των συμφοιτητριών τους.Περίπου 150 φοιτητές κατέλαβαν ένα από τα κτίρια της διοίκησης.Η αστυνομία αντιδρά βίαια.Οι καταλήψεις συμπαράστασης και άλλων πανεπιστημίων και οι απεργίες ακολούθησαν σαν χιονοστιβάδα.

-12 Απριλίου:Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Ρούντι Ντούτσκε στη Γερμανία.Ακολούθησαν διαδηλώσεις υποστήριξης στη Γαλλία.Η αντίδραση της αστυνομίας γίνεται όλο και πιο βίαιη.

-3 Μαίου:Στη Σορβόννη πραγματοποιείται πολιτική εκδήλωση,την οποία ο Πρύτανης απαγόρευσε.Η αστυνομία συλλαμβάνει τους συγκεντρωμένους.Έγιναν 600 συλλήψεις και δεκάδες φοιτητές τραυματίστηκαν.

-10 Μαίου:Η 10η Μαίου είναι η "νύχτα των οδοφραγμάτων".Οι φοιτητές κλείνουν όλες τις προσβάσεις προς τη Σορβόννη.Τα ειδικά σώματα ασφαλείας(CRS)κατέλαβαν 60 οδοφράγματα και πραγματοποίησαν εκατοντάδες συλλήψεις.Την επόμενη μέρα τα εργατικά συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία.

-13 Μαίου:Η 24ωρη απεργία ενώνει εργάτες και φοιτητές.Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους του Παρισιού για να διαδηλώσουν.

-15 Μαίου:Καταλαμβάνεται το θέατρο Οντεόν από 2.500 φοιτητές,αλλά και το εργοστάσιο της Ρενό από εργαζομένους.Την επόμενη εβδομάδα ξεσπά γενική απεργία 9 εκατομμυρίων απεργών.

-18 Μαίου:Σε συνέλευση στην υπό κατάληψη Σορβόννη αποφασίζεται από τους Έλληνες φοιτητές του Παρισιού η κατάληψη του Ελληνικού Περιπτέρου στην Πανεπιστημιούπολη.

-27 Μαίου:Υπογράφονται οι συμφωνίες της Γκρενέλ.Οι συμφωνίες προβλέπουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25%,αύξηση ημερομισθίων κατά 10% και μείωση ωραρίου εργασίας.Οι όροι δεν ικανοποιούν την εργατική τάξη και οι απεργίες συνεχίζονται.Ο Ντε Γκολ ανακοινώνει τη διάλυση της Βουλής.

-29 Μαίου:Ο Ντε Γκολ εξαφανίζεται.Εμφανίζεται πάλι στις 6μ.μ,οπότε γίνεται γνωστό ότι είχε ταξιδέψει στη Γερμανία για συνομιλίες με τον στρατηγό Μασί.Η συμβολική αυτή κίνησή του,αλλά και το κάλεσμα για υποστήριξή του είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των οπαδών του.Στο πλαίσιο αυτό,πραγματοποιείται η αντι-διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου αστών.

-30 Ιουνίου:Μετά τη διάλυση της Βουλής,στις 30/5,ο Ντε Γκολ δημιουργεί ένα νέο κόμμα,την Ένωση για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας,το οποίο αναδείχτηκε στον μεγάλο νικητή των εκλογών.

από την εφημερίδα:"το Έθνος της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: